Die Schöpfung

Die Schöpfung – Joseph Haydn

Op zondag 5 oktober 2014 zullen we in de Bartholomeuskerk te Poeldijk een concert verzorgen met de uitvoering van Die Schöpfung van Haydn.GroepsfotoRepetitie

Het ontstaan van het oratorium ‘Die Schöpfung’ is onlosmakelijk verbonden met Haydn’s verblijf in Engeland. In 1791 bezocht hij het grote Handel-festival in Westminster Abbey. Hij werd tot tranen toe geroerd door de prachtige uitvoering van Handels meesterwerk ‘Messias’. Tijdens zijn tweede bezoek aan Londen in 1794/95 werd hem het libretto ‘The Creation’ aangeboden ter verklanken. Bij aankomst in Wenen bevond dit tekstboek zich in zijn bagage.

Die Schöpfung van Haydn is een zeer interessante en aantrekkelijke compositie. De tekst is ontleend aan de bijbel (Genesis 1,2 en enkele psalmversen) en het epos ‘Paradise Lost’ (1674) van John Milton.

Bij dit concert mogen we ons verheugen in de begeleiding van Holland Symfonie Orkest – voorheen RBO Symfonie – en in de samenwerking van een drietal vocale solisten, te weten: Saejong Kim – Sopraan, Jean Léon Klostermann – Tenor en Marc Partus – Bas/Bariton. Het geheel onder leiding van onze dirigent Steven van Wieren.

naamloos (2)      naamloos (3)          naamloos

Om dit concertproject nog aantrekkelijker te maken is samenwerking gezocht met Kunsthuis18 (St. Beeldende Kunst Westland). Deze samenwerking bestaat uit een kruisbestuiving tussen zang en beeldende kunst: de zeven scheppingsdagen worden geschilderd door kunstenaars verbonden aan Kunsthuis18 (en in meerdere gevallen ook verbonden aan Deo Sacrum) en getoond tijdens de uitvoering in de kerk zowel op doek alsook geprojecteerd op groot scherm. Na afloop van het concert kunnen concertbezoekers, via een veiling geleid door de Poeldijkse Antiquair Chris van Waes, de eigenaar worden van deze bijzondere kunstwerken.  Kortom: deze middag mag je niet missen.

Het Concertkoor gaf op zondagmiddag 5 oktober 2014 een fantastische uitvoering van het Oratorium “Die Schöpfung” van Joseph Haydn in de Poeldijkse Bartholomeuskerk.
Tijdens de tientallen uren repetitie is het werk gaan groeien en deze toenemende spanning is tijdens dit concert tot een fantastische ontlading gekomen.
Dirigent, Koor, Orkest en Solisten hebben zich van hun beste kant laten zien en het publiek een onvergetelijke middag bezorgd.

2K9A7488 persfoto 2K9A7426 2K9A7412